Test räddade Klas-Håkans liv

Även det här inlägget är från 2020 och är lika aktuellt som tidigare.

Jag brukade få PRO:s tidning i brevlådan. I denna tidning, nummer 5 - 2019, finns det ett intressant reportage om prostatacancer.

Artikeln handlar om Klas-Håkans prostatacancer. Som väl var svarade Klas-Håkan ja när primärvårdsläkaren frågade om Klas-Håkan ville gå vidare med ytterligare undersökning. Hans PSA var då 8,9.

Jag lägger in PRO-artikeln här (sid 38).

Prostatacancer är Sverige vanligaste cancersjukdom. Varje år får 10'000 män diagnosen och årligen dör omkring 2'400 i sjukdomen. Tidig upptäckt är avgörande för ökad överlevnad. Precis så var det för Klas-Håkan.

Nu tror vän av ordningen att denna form av cancer bara drabbar äldre. Så är det tyvärr inte, för prostatacancer kan drabba män långt ner i åldrarna. Fast det är mer ovanligt. 

Tidigare har man använt en brutal och barbariskt blodig metod för att ta biopsier (prov) på prostatan. Några ålderdomliga sjukhus gör fortfarande på detta horribla sätt. Som en jämförelse: Ett blodigt vävnadsprov (10 stick) kostar ca 5 tusen kronor! En oblodig MR-undersökning (1 stick) kostar ca 3 tusen kronor.

Sedan hösten 2016 är Stockholm3-testet tillgängligt i Stockholm, men kommer snart att finnas ute i övriga landet. Genom att kombinera ett blodprov med magnetkamera, MR, och en ultraljudsundersökning där MR-bilden lagts in, kan diagnostiken förbättras avsevärt.

Bild: Svt

Med MR går det att se exakt var i prostatan den misstänkta tumören sitter och rikta vävnadsprovet (biopsin) dit.

Så istället för tio stick genom ändtarmen in i prostata, räcker det oftast med bara ett stick. Alltså mycket mer humant.

Så kan du bäst ta hand om din prostata

Om du inte får hjälp med MR-undersökning för att bli rätt behandlad, skall du söka en "second opinion". Det vill säga söka efter en annan läkares åsikt.

Lycka till.

7 Nov 2022

Välkommen

En upplevelse

Halmstad

Facebook

Instagram

Prenumerera

Skriv in din e-post här nedan för att få nyheter. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan. Skicka bara en kommentar.