Tankar om tid


Bild: Nyheter24

Den 30e oktober, alltså för en månad sedan, ställde vi om klockan till vintertid.

Det kan tyckas som att vi fick lite extra tid att använda.

Om det vore så enkelt att förlänga tiden hade vi nog gärna gjort det, då vi ofta upplever att tiden går alltför fort, att vi har ont om tid.

Klocktiden, chronos kan vi manipulera, men vad tid egentligen är undgår vårt förnuft.

Augustinus som levde på 300-talet lär ha sagt: ”Om du frågar mig vad tid är kan jag säga det, ber du mig förklara vad det är, har jag ingen aning”.

Tiden går, brukar vi säga, och liknar den vid något som rör sig framåt. Eller är det så att tiden kommer oss till mötes, i varje ögonblick?

Vi vet vad vi menar när vi talar om nutid, förfluten tid och framtid. Men finns framtiden, annat än i våra önskningar och drömmar?

Och tid som flytt, var tar den vägen? Frågorna är många. Är det kanske endast nuet, ögonblicket vi kan vara helt säkra på.

För att samhället ska fungera har vi kommit överens om att dela upp tiden. Sekunder, minuter, timmar mäter ut den tid som går, eller kommer.

Idag gör vi det oerhört exakt med atomur. I gångna tider var det timglasets sand som åskådliggjorde hur tiden rann bort.

Att ta vara på tiden, talas det ofta om. Vi får varje dygn 86 400 sekunder att förvalta. Inget går att spara, för att använda senare.

I en bok som skrevs för 2200 år sedan, Predikarens bok, sägs det om tiden så här: ”Allt har sin tid, det finns en tid för allt som sker under himlen: en tid att skaffa, en tid att mista, en tid att spara, en tid att kasta, en tid att gråta, en tid att le”.

Nu till helgen firar vi allhelgona med att tända ljus på kyrkogårdarna för dem som har – gått ur tiden.

Vår tid är Nu.

30 Nov 2022

Välkommen

En sagolik golfupplevelse

En trevlig golfklubb

En annan golfklubb

Några av mina bilder

Skapa hemsidan med N.NU.

Skriv din e-postadress här

blogglista.se