funderingar och tankar

Schweiz återstartar sin äldsta kärnkraftsreaktor

Kärnkraftverket Beznau i Schweiz Foto: Arnd Wiegmann

Schweiziska myndigheter har givit grönt ljus till att återstarta landets äldsta kärnkraftsreaktor. Reaktorn beräknas tillföra tre miljarder kilowattimmar per år och kraftigt minska behovet av fossilbränslen.

Den första juli i år gav schweitziska myndigheter grönt ljus åt att återstarta Beznau 1, den äldsta kärnkraftreaktorn i Schweiz. Reaktorn som ursprungligen startades 1969 stängdes ner i april i år för underhåll.

Arbetet med underhållet har varit väldigt intensivt mer än 400 personer har arbetat med att snabbt få tillbaka kärnkraftverket i funktion.

Produktionen uppges enligt ägarbolaget vara över 3 miljarder kilowattimmar årligen vilket motsvarar elkonsumtionen för 650 000 fyrmanna hushåll.

Återstarten beräknas ha en mycket stor effekt på den elbrist som Schweitz har. Elbristen har i huvudsak möts genom eldade av fossilbränslen. Så återstarten av kärnkraftverket kommer både att skapa stabilitet i elnätet och kraftigt minska utsläpp.

Naturligtvis går tankarna till Barsebäck och Ringhals på Västkusten. Att lägga ner fullt fungerande kärnreaktorer borde vara brottsligt.

Med någotsånär förutseende politiker borde man har sett i kristallkulan vartåt det barkade. Nya industrier fordrar energi, och i synnerhet energikrävande industrier i norra Sverige.

Då vänner, blir det ingen energi över till södra Sverige och i synnerhet ingen energi till Västkusten.

Tänk steget längre folks.

30 jul 2022

Välkommen till mig

Jan Sjöberg

Här händer det

Veronica & Niklas

Facebook

Instagram

Svenskt kött

Prenumerera

Skriv in din e-post här nedan för att få nyheter. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan. Skicka bara en kommentar.