funderingar och tankar

Lider du av tandläkarskräck?

Under min uppväxt var det oerhört populärt att borra i nästan friska tänder och fylla dem med amalgam. Idag faller dessa amalgamfyllda tänder oftast sönder och bildar stora gropar. I bästa fall kan en duktig tandläkare limma fast en plasttand ovanpå den havererande tanden.

Jag har två sådana plasttänder ditsatta av en duktig kvinnlig tandläkare.

Vid mitt senaste besök hos min nuvarande tandläkare försvann alternativet plasttand, då tandläkaren tog bort fyllningen och borrade i rötterna utan att rådfråga mig, så nu är alternativen utdragning av tanden à 4000 kronor eller rotfyllning med krona à 12000 kronor det som återstår. I båda fallen finns det ingen prisgaranti. Tillstöter det något så går räknemaskinen igång igen.

Jag hade under lång tid tandläkarskräck! Sådan skräck att jag inte vågade gå till någon tandläkare. Så fick jag tips om en äldre tandläkare. Jag berättade om om min skräck. Han berättade att han skulle berätta precis vad han gjorde. Hjärtfrekvensen dök då ner till en mer normal sådan. När han gick i pension fick jag en något yngre tandläkare. Jag berättade och han förstod.

Tandläkarskräcken började i folkskolans andra klass. Det var lugnt en tid, men så började en dansk tandläkare. Efter första besöket var tandläkarskräcken rotad så att säga. Efter det blev jag tvingad att gå dit. Tandsköterskan höll då fast mig medan den spritdoftande danske tandläkaren borrade.

Ni kan kanske förstå min tandläkarskräck efter sådana behandlingar?

Troligen säger jag upp bekantskapen med min nuvarande tandläkare. För det tar år för att bygga upp ett förtroende, men det tar bara sekunder att rasera det.

Så läser jag följande på region Hallands hemsida:

Lider du av tandläkarskräck?

Ungefär hälften av alla vuxna känner obehag för att gå till tandläkaren. Flera av dem lider av så pass svår tandläkarskräck att de behöver specialistvård. Men vad beror egentligen rädslan på? Vilken hjälp finns att få? Och vad kan du göra själv för att minska din eller ditt barns rädsla för ett tandläkarbesök?

Det och mycket mer, berättar Ante Zakrisson, övertandläkare, och Antje Stenberg, specialistpsykolog, om i det senaste avsnittet av Hallands sjukhus sommarpodd: ”Tandläkarskräck – vad gör jag?”.

Lyssna via www.regionhalland.se/sommarpodden , Podcaster eller Acast.

När jag var inne på region Hallands sida, anmälde jag mig till Folktandvården. Då blir cirkeln sluten så att säga.

3 aug 2022

Välkommen till mig

Jan Sjöberg

Här händer det

Veronica & Niklas

Facebook

Instagram

Svenskt kött

Prenumerera

Skriv in din e-post här nedan för att få nyheter. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan. Skicka bara en kommentar.