Om högkostnadsskydd vid tandvård

Om vi inför avgiftsfri tandvård och ger alla pensionärer 1000 kronor extra per månad i pension så blir det ändå över 20 miljarder kvar per år för att bränna på världens mest korrupta länder.


Bild: Dalademokraten

Jag har tagit upp det tidigare, men tjatar om det igen, då det är ett angeläget ämne. Jag skrev ett brev till Stefan Löfven angående högkostnadsskydd vid tandvård. Jag fick ett intetsägande kryptiskt svar från Stefan Löfvens kansli!

Jag diskuterades högkostnadsskydd med min "privata tandläkare". Jag påstod att ett högkostnadsskydd skulle spara samhället stora kostnader när det gäller följdsjukdomar av dålig tandhälsa.

Tandläkaren frågade då: Vill du ha en sämre tandvård än du har idag?

Min följdfråga som jag borde ha ställt till tandläkaren, om jag inte kommit av mig av förvåning, hade då varit om jag sedan högkostnadsskydd infördes inom sjukvården fått sämre vård inom vårdcentraler och slutenvård, än innan högkostnadsskyddet? Naturligtvis är det inte så.

Frun påstår att tandvård och högkostnadsskydd har gått mig på huvudet. Jag håller villigt med då grupper från andra länder betalar 50 kronor för akut läkar- och tandvård, medan jag som har betalat skatt sedan jag var 14 år måste betala tusentals kronor för en tappad amalgamplomb.

Under min uppväxt var det oerhört populärt att borra i nästan friska tänder och fylla dem med amalgam. Idag faller dessa amalgamfyllda tänder oftast sönder och bildar stora gropar. Alternativen är rotfyllning eller utdragning. I bästa fall kan en duktig tandläkare limma fast en plasttand ovanpå den havererande tanden. Jag har två sådana plasttänder.

I mitt senaste besök hos min tandläkare är alternativet plasttand borta, då tandläkaren tog bort fyllningen och borrade i rötterna utan att rådfråga mig, så nu är alternativen utdragning av tanden à 4000 kronor eller rotfyllning med krona à 12000 kronor. I båda fallen finns det ingen prisgaranti. Tillstöter det något så går räknemaskinen igång igen.

Med ett högkostnadsskydd skulle samma behandling ha kostat 2200 kronor, inklusive några eventuella merkostnader.

Citat: Vill du ha en sämre tandvård än du har idag?

Ovan relaterade "tandvård" eller bristande tandvård, är att beteckna som riktigt dålig tandvård. Så troligtvis skiljs våra vägar nu

. Min fundering och som jag tog upp med den före detta alliansen och som jag sedermera tagit upp med socialdemokraterna, är om och när tandvården kommer att läggas under högkostnadsskyddet?

Svaret från båda ”instanserna” var att det saknas pengar. Det blir för dyrt för samhället.

Enligt modern forskning visar det sig att tandvården för både yngre och äldre är en tickande bomb. Sverige kommer att drabbas av en tzunamivåg av dåliga tänder likt Finland under 50- och 60-talen.

Enligt modern forskning är bristande tandvård en grogrund för många andra sjukdomar. Bland andra stroke och hjärtinfarkt, beroende på inflammatoriska sjukdomar i tänder och tandkött. Kanske även Alzheimer?

Jag läste följande någonstans! En äldre person skulle opereras för svårare hjärtbesvär. När operatören såg den äldres tänder blev det stopp. Laga tänderna först. Den äldre fick då låna ihop pengar till tandläkaren!

Min oerhört hemula fråga är, vilket som blir billigast för Sverige i längden?

Är det förebyggande tandvård för svenska medborgare, eller är det att behandla svåra följdsjukdomar beroende på tändernas dåliga status. Naturligtvis är/blir det dyrare att behandla följdsjukdomar.

Jag påstår helt fräckt, men helt utan kunskap därom, att tänderna är en del av kroppen tills de ruttnar och trillar ut.

Fakta!

Kostnaden för dagens tandvård är 29,5 miljarder. Alla vi patienter betalar 16.5 miljarder eller 57 procent. Dålig tandvård orsakar sjukvården stora kostnader på grund av följdsjukdomar. Ett högkostnadsskydd vid tandvård -speciellt för äldre, skulle spara staten många sköna miljarder och sjukvården stora resurser.

Fråga?

Kan vi inte ta bort biståndet helt och enbart ha galor. Då kan man ju själv välja om man vill bidra istället för att man blir tvingad av staten. Då kan det kanske bli någon krona över till alla fattiga och utslängda svenska medborgare.

Smile so I can see you.

7 Dec 2022

Välkommen

En sagolik golfupplevelse

En trevlig golfklubb

En annan golfklubb

Några av mina bilder

Skriv din e-postadress här

blogglista.se