funderingar och tankar

Om förgiftade grönsaker

Min kropp mår sedan länge dåligt av kolhydrater och socker. Om det beror på min medicinering eller min kropps åldrande är svårt att veta.

Ofta får jag sitta upp med kuddar bakom ryggen för att kunna sova. Den mat vi oftast äter i hushållet skapar mycket gaser i min magsäck.

Under ganska lång tid åt hushållet mycket kött med färska grönsaker. Maten fungerade jättebra. Jag hade inget sötsug och jag sov gott. Frun var glad då jag oftast var "kock" och lagade den mesta maten.

Nu är vi på grund av dagens livsstil tillbaka på ruta ett med "snabblagad mat" och därför besvärliga nätter och orolig sömn. Så det får bli en återgång till mer nyttig mat, och mat som passar både frun och mig.

Jag följer ofta vad Martina Johansson som skriver om kost och livsstil och blir en aning fundersaam över de grönsaker vi äter. Jag får välja mina grönsaker med hjälp av Martinas kunskap.

Jag visar ett av hennes inlägg på Instagram här under.

Många inom keto/carnivore communityt skyr grönsaker som pesten pga växtgifter och oxalater ?. Om du är insatt har du säkert hört talas om ”oxalatdumpning” och om inte kan du läsa vidare så ska jag bena ut vad det är för något!

Grejen är att växter inte har tänder eller klor och får försvara sig kemiskt istället. Det gör att alla växter är lite giftiga, men för det mesta tål vi det ganska bra. Om vi skulle sätta i oss olagade kikärtor eller kidneybönor skulle vi dock bli ganska sjuka, de behöver tillagas innan vi kan äta dem. Likaså mår vi inte väl av att hälla i oss rå spenat eller leva på gröna smoothies hur nyttigt det än ser ut att vara. Spenat är för övrigt en riktig oxalat-bomb som kan ge njursten i höga doser.

Oxalater är salter som kan anrikas i kroppen och bidra till värk och kroniska inflammationer. Om du har hashimotos eller någon autoimmun sjukdom gör du bäst i att undvika detta ämne, liksom andra växtgifter som lektiner och fytinsyra. Om du googlar hittar du livsmedelslistor men vill du vara helt på säkra sidan – go carnivore! Inte som en permanent lösning utan som ett test för att kunna jämföra med och utan växtgifterna.

Sedan vill jag tillägga att friska individer troligen inte får så mycket problem av rå spenat, rabarber, kakao eller hallon (oxalatrika livsmedel) eftersom en frisk tarmflora har oxalat-nedbrytande bakterier. Många växter, framförallt örter, har (även om de är lite giftiga i stora mängder) lite av en medicinsk effekt som gör att de kan användas terapeutiskt. Jag tänker på traditionell kinesisk medicin och liknande där växtdelar kan vara potent medicin.

Dock får man vara medveten om att allting vi får i oss (allting som äts och dricks) och allting vi använder på huden kommer in i kroppen och därför behöver metaboliseras på något sätt. Sen hur känslig just du är ser du på din nuvarande hälsostatus!

Undviker du oxalater ??

Martinas sida på Instagram - nextlevelbiohacking.

Var försiktiga med giftiga livsmedelsprodukter!

30 Aug 2022

Välkommen till mig

Jan Sjöberg

Hemmabanan

Halmstad

Facebook

Instagram

Västkustliv

Prenumerera

Skriv in din e-post här nedan för att få nyheter. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan. Skicka bara en kommentar.