MR-undersökning av prostata räddar liv

Det här inlägget har jag lånat från Blogg 46. Inlägget är livsviktigt för Dig.
Så just därför inlägget.

Prostatacancer är Sverige vanligaste cancersjukdom. Varje år får 10’000 män diagnosen och årligen dör omkring 2’400 i sjukdomen. En tidig upptäckt är avgörande för ökad överlevnad.

Nu tror vän av ordningen att denna form av cancer bara drabbar äldre. Så är det tyvärr inte, för prostatacancer kan drabba män långt ner i åldrarna. Fast det är mer ovanligt.

Vissa cancerformer ger inte något utslag i blodprover medan andra ger utslag sent i sjukdomsförloppet. Med en magnetkameraundersökning kan man hitta prostatacancer på ett mycket tidigt stadium.

Tidigare har man använt en mycket brutal och barbariskt blodig metod för att ta biopsier (prov) på prostatan. Sadistiska läkare på ålderdomliga sjukhus gör fortfarande på detta horribla sätt.

Som en jämförelse: Ett blodigt vävnadsprov (10 stick) kostar ca 5 tusen kronor! En oblodig MR-undersökning plus biopsi (1 stick) kostar ca 3 tusen kronor. Lägg det till 10’000 undersökningar, så blir summan väsensskild.

Sedan hösten 2016 är Stockholm3-testet tillgängligt i Stockholm, men lär idag finnas ute på de flesta sjukhus i övriga landet. Ställ krav på en MR-undersökning!

Med MR går det att se exakt var i prostatan den misstänkta tumören sitter och rikta vävnadsprovet (biopsin) dit. Så istället för tio brutala stick genom ändtarmen in i prostata, räcker det oftast med bara ett stick. Alltså mycket mer humant.

Så kan du bäst ta hand om din prostata.

Om du inte får hjälp med MR-undersökning för att bli rätt behandlad, skall du söka en ”second opinion”. Det vill säga en annan läkares åsikt.

Ingen svensk medborgare skall behöva utsättas för någon blodig barbarisk biopsi innan en MR-undersökning har gjorts.

Ställ krav på din läkare!

14 Jun 2022

Välkommen

En upplevelse

Halmstad

Facebook

Instagram

Prenumerera

Skriv in din e-post här nedan för att få nyheter. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan. Skicka bara en kommentar.