Maten och våra folksjukdomar

Jag har plockat fram boken om "Människan och folksjukdomarna" av Staffan Lindeberg igen. Det är en nyttig kostbibel att ösa ur när tankarna på hälsosam kost bleknar bort för skräpmat.

Den här boken fick jag personligen hand ur hand av Staffan några månader före hans bortgång. Det var troligen den sista som fanns att uppbringa. Alla bokförlag hade sålt slut på den.

Staffan Lindeberg var min läkare på en vårdcentral för ett antal år sedan. Han gick som vikarie för annan läkare. Jag har sedan dess följt honom i vått och torrt. Staffan sade åt mig att jag var för tjock och gav mig rådet att äta förståndigt för att reducera vikt.

Staffan hade naturligtvis rätt! Jag vägde då en bit över 90 kilo. Idag väger jag 76 kilo.

Då var Staffan obekväm i läkarkretsar på grund av hans vetenskapliga studier! Han gick mot den tröga kolhydratströmmen så att säga. Idag är Staffan ”fullständigt rumsren”. Tyvärr postumt.

Boken är en lärobok om kostens betydelse inför västvärldens märkliga folksjukdomar: hjärt–, kärlsjukdomar, diabetes, cancer, osteoporos, åldersdemens, alzheimer, övervikt, insulinresistens, högt blodtryck, blodfettsrubbningar och autoimmuna sjukdomar.

Boken är en programförklaring ur ett evolutionsmedicinskt perspektiv. Utgångspunkten är att en djurarts inre organ mår bäst av de födoämnen den haft tillgång till under sin utveckling, vilket för människans del innebär kött, fisk, skaldjur, grönsaker, rotfrukter, nötter och frukt.

I gengäld bör vi då vara restriktiva med det som naturen ännu inte gett oss tillräcklig beredskap för att hantera: mjölkprodukter, mjölmat, matfett, raffinerat socker och, inte minst, ensidigt intag av frön och bönor på grund av de gifter som ingår i dessas försvar mot växtätare.

Boken riktar sig till läkare, sjuksköterskor, dietister, biologilärare och idrottslärare och kan även läsas med behållning av alla som är intresserade av området. Naturligtvis kan vem som helst, som är intresserad av sin hälsa, läsa boken.

Boken är troligen slutsåld på de flesta bokförlag numera. Staffan gav före sin död ut en fortsättning med boken Food and Western Disease och finns bland andra på Amazon.

Må gott och lev väl.

8 Jun 2022

Välkommen

En sagolik golfupplevelse

En trevlig golfklubb

En annan golfklubb

Några av mina bilder

Skapa hemsidan med N.NU.

Skriv din e-postadress här

blogglista.se