Jag har flugit J35 Draken

På den här plattan, i mellanhuset och i hangarerna vistades jag som värnpliktig 1966 - 1967. Då fanns det stora tankar med flygbensin och nästan alltid någon 35:a av olika versioner på plattan. Under min tid 35 Filip.

Hösten 1966 var jag i Stockholm och genomgick test för att bli fältflygare. En psykolog bad mig återkomma efter tre år. Man fick inte genomgå en ny test innan dess. Kanske var jag inte mogen fältflygarlivet just då? Vem vet?

Idag tisdag var jag nere i Ängelholm och flög Draken-simulatorn. Jag har tidigare suttit i simulatorn, men då fungerade den dåligt med ideliga avbrott. Den här gången hade jag Lars Billing som instruktör.

Först gav han mig en grundlig genomgång av de instrument och spakar som jag behövde kunna för att flyga. Det i en upplyst cokpit bredvid simulatorn.

Före start nämnde jag oförsiktigt att jag ville flyga under Öresundsbron. Så blev det så klart med.

Starten blev lite vinglig, Sedan flygning över Skånes slätter och en sväng in till Kastrup. Det blev en svettigt stund med totalt fokus.

Slutligen hade vi en kort genomgång efter flygningen, där Lars sittande i simulatorn visade mina oförsiktiga dråpligheter.

Det blev för mig en intressant upplevelse att se honom flyga och ett trevligt minne att ha med mig till nästa gång. Tack Lars.

Som avslutning berättade Lars att han som "fältflygare" blev lätt skelögd av att titta på höjdmätare, hastighetsmätare, varvräknare och horisontvisare, samtidigt som han måste titta ut genom "kabinfönstret" för att se var han var någonstans.

Tror jag klarade det ganska bra emellanåt, då jag följde "Lars röda prick" (kanske fusk). Hjärnan gick på högvarv under nära en timmes totalt fokus. Nu hemma isoffan för lite hjärnvila. Som parentes, är golfspel "a peace of cake" jämfört med flygning.

Jag kan verkligen rekommendera er en tur till flygmuséet för en flygtur i simulatorn.

Ha det gott i stolen, i solen.

18 May 2021

Välkommen

En sagolik golfupplevelse

En trevlig golfklubb

En annan golfklubb

Några av mina bilder

Skapa hemsidan med N.NU.

Skriv din e-postadress här

blogglista.se