funderingar och tankar

Blogg

RSS

Fösta försöket

17 aug 2022

Vi har haft en Kia Niro ladhybrid sedan november 21 och har haft "förmånen" att ladda på nära håll. Idag var jag på en offentlig laddstation av tiotals, minst. Denna laddstation ligger vägg i väg med ICA Maxi på Flygstaden i Halmstad.

I början var jag lite fundersam över användningen av appar och laddstationer. Jag var och testade för några månader sedan, men var då aningen stressad, så jag lade försöket på hyllan.

Dagens laddning om 1,57 kWh tog 28 minuter och 19 sekunder. Laddningen kostade mig 3 kronor och 50 öre precis.

Nästa laddförsök blir på Kias egen laddstation på Flygstaden. Kanske man har snabbladdning där. Det blir spännande om det är så.

Jag förmodar att det är positivt med att ha flera laddmöjligheter beroende på var man hamnar någonstans i Sverige, och behovet.

Jag återkommer med jämförande information mellan kostnad för laddning och kostnad för bensin. Det finns massor av statistik i bilens displayer.

Allt gott till alla i den underbara sommarvärmen.

Kryssa rätt och slätt

15 aug 2022

M-hycklare
Jag blir både ledsen och frustrerad när jag ser hycklarna och gycklarna Carl Bildt, Ulf Kristersson, Fredrik Reinfeldt i TV4. De ska gälla som experter när det berättas om kriget i Ukraina. Så erbarmligt taffligt och fjantigt av TV4.

Gratis pension
Carl Bildt fixade så att all världens invånare kunde/kan komma till Sverige och vara här tre år för att sedan inkassera svensk pension. Troligen även pension som medborgare i sitt eget land. När de tre åren passerat kan de flytta tillbaka hem igen - då med dubbla pensioner.

Särintresse
Fredrik Reinfeldt vet vi ju vad det var för en kuf. Som statsminister lyckades han förstöra mycket i vårt samhälle. Mycket mer än många andra före honom lyckats med. Han lade ner värnplikten och sålde ut bla helikoptrar till en symbolisk summa. Han skänkte bort försvarets sjukvårdsutrustning. En utrustnin som hade behövts vid pandemins utbrott.

Minns då att Fredrik Reinfeldt ansåg vårt, alltså Sveriges försvar vara ett särintresse. Nu är han militär expert.

Kommunalråd
Ulf Kristersson var lite "ovanlig" som kommunalråd och borgarråd. Efter valet 2006 blev Ulf socialborgarråd i Stockholms stad. Under tiden som socialborgarråd fick han ett hyreskontrakt på en fem-rumslägenhet i Stockholm av Ersta Diakonisällskap. En förundersökning om mutbrott av både Ulf Kristersson och en person i föreningens ledning startades. Förundersökningen lades sedermera ned med motiveringen att Ulf Kristersson inte hade direkt makt över bidragsutdelningen. 

Privatisering
M, det vill säga moddarna, vil privatisera hela Sveriges samhällsfunktion om de kan. Bland annat privatisera ”samhällsfunktioner” såsom skolor och äldrevård. M och deras vänner har som enda mål att tjäna så mycket pengar som det bara går, men med den minsta ekonomiska insatsen. För att nå målet – den yttersta rikedomen, tar man hjälp av svenska medborgares skattemedel.

Till er väljare vill jag bara säga: Att fela är mänskligt, att göra om felet är ett djävulens verk!

Kryssa rätt!

Sjukvårdens usla kommunikationssystem

14 aug 2022

Jag har diskuterat kommunikation med personal inom sjukvård, äldrevård, hemsjukvård, och distriktssjukvård, inom flera regioner i Sverige.

Den samstämmiga åsikten vid dessa diskussioner är att alla institutioner i Sverige saknar ett nationellt patientjournal- och kommunikationssystem!

Idag året 2022 finns det näst intill oändligt många olika journalsystem och kommunikationssystem inom de olika vårdinstitutionerna. På samma platser finns det oräkneligt många pärmar med sidor fulla av viktiga anteckningar om patienters behandlingar och deras mediciner.

Det är pärmar som om de fanns i datasystem skulle vara mycket värdefulla för parterna inom vårdens alla intressegrupper. Idag får vårdens personal använda telefoner, kopiatorer och faxar för att kommunicera journaler, med allt var det kan innebära av missförstånd och misstag.

Min hemula fråga är om och när Sveriges 21 regioner med 5182 politiker och 290 kommuner med 35900 politiker ska ta första steget mot ett nationellt journal- och kommunikationssystem?

I grunden är kommunikation fullständigt fundamentalt i samverkan mellan människor i den privata såväl som i den professionella sfären.

Vi, cirka två miljoner pensionärer vill känna oss lika trygga i både Ystad och Karesuando, om vi skulle bli sjuka. Det gör vi knappast inom dagens sjukvård, med olika journalsystem och kommunikationssystem.

Varken de privata eller regionala sjukhusen, vårdcentralerna och kommunala vårdinrättningarna kan – eller vill, kommunicera med varandra. Kom då ihåg att vi befinner oss i slutet av 2021!

Jag hoppas innerligt och uppriktigt att politiker inom regioner och kommuner blir riktigt sjuka, och blir riktigt sjuka på platser, där det saknas journaler och kommunikationssystem.

Kanske - och kanske först då, att dessa riktigt sjuka politiker – om de överlever det vill säga, tar tag i kommunikationsfrågan.

Brister i informationsöverföring hotar patientsäkerheten.

Kommunikationsbrister äventyrar vården.

Jag önskar er en värdig sjukvård.

Celebert besök i Halmstad

13 aug 2022

Idag var vår statsminister Magdalena Andersson på besök i Halmstad. Det var stor uppslutning av "folket på gatan". Så klart smög det omkring maskerade politiker av annan valör, för att lära sig.

Naturligtvis trängde jag mig fram mellan "färgade och ofärgade" lyssnare och ställde frågan om högkostnadsskydd vid tandvård. Magdalena och jag var överens.

Naturligtvis har jag koll på henne och det hon säger. Till skillnad från mobben (de andra sju partierna) berättar Magdalena om hur det är och hur det kan bli.

Visst är det märkligt att alla politiker idag är Socialdemokrater. Alla politiker och partier vet exakt vad Socialdemokraterna vill och har gjort. När jag frågar vad de övriga partier vill göra, så får jag en broschyr och en pamflett i min hand. Hahaha.

Om det var val idag så skulle valsedlarna gå till Magdalena Anderssons parti. För idag ser jag inget parti och ingen av partiledarna som skulle kunna axla Magdalenas ansvar och tyngd. Ingen med hennes utbildning heller, för den delen. Så nu vet ni.

Ha det gött i den sköna sommaren.

Brödsmulan i halsen

13 aug 2022

Det låter som en boktitel, men vi är förmodligen ganska många som sitter i samma båt och blickar ut mot världens alla författare som har lyckats. Vi är förmodligen ganska många som sitter vid våra datorer och vill så oerhört mycket.

Vi har så oerhört mycket vi vill berätta för andra, men det är som att sätta en brödsmula i halsen. Den vill inte ut på några villkors vis.

Det är inget fel på min fantasi då jag har en fantasihistoria på gång. Historien handlar om min fantasifyllda uppväxt i ensamhet och min låtsasbror.

Jag försöker lära av alla som redan är fullfjädrade författare. Jag läser mycket om människors så kallade – klassresor.

I genren klassresa är Susanna Alakoski outstanding och en källa att ösa ur (läsa om). Jag läser om flera författare i den genren. Ingen nämnd och ingen glömd.

En som spottar ut intressanta böcker i parti och minut är Kim M. Kimselius. Om Kim: ”Kim skriver bland annat Historiskt skönlitterära äventyrsromaner för ungdomar, men har läsare i alla åldrar.”. Jag är en av dessa.

Jag startade skriva en historia om mobbning på arbetsplatser, där jag varvade personligt upplevda händelser med vetenskapliga skrifter. Den historien är för närvarande en brödsmula.

Jag startade skriva en historia om dagens alla ”smutsiga religioner” och om ren äkta kärlek. En historia har plötsligt blivit en serie med tre historier. Även de har drabbats av den nämnda brödsmulan.

Förutom dessa verklighetshistorier, ligger det några mindre historier och skräpar lite varstans i datorn. De här historierna handlar till stor del om vacker romantik på olika platser i världen.

Jag får troligen göra ett besök hos en otorinolaryngiolog för att få bort den numera kända brödsmulan. Eller så får jag besöka en god författares skrivstuga för att lära mig veta hut!

Stephen King: ”Att skriva handlar inte om att tjäna pengar, att bli berömd eller att vara eftertraktad, att få ligga eller ens ett sätt att skaffa sig vänner. Det handlar slutligen och till sist om att fördjupa och berika läsarnas liv och även om att fördjupa och berika ditt eget. Det handlar om att komma upp, komma igång, komma över. Om att bli lycklig, eller hur? Att bli lycklig.”.

Citerar Albert Einstein: Fantasi är viktigare än kunskap. För kunskapen är begränsad, medan fantasin omgärdar hela världen, stimulerar framsteg, och föder utveckling.

Jag avslutar med att önska alla skrivlystna varande och blivande författare ett lycka till.

Hur är det med demokratin

12 aug 2022

Jag har svårt att se Sverige som en demokratisk demokratistat idag.

Sverige har cirka 9,3 miljoner svenska medborgare. Av dessa 9,3 miljoner var 7,5 miljoner röstberättigade, varav 6,5 miljoner röstade. Några av dessa väljare får inte komma till tals idag.

Jag tänker naturligtvis på alla de 1,17 miljoner SD-väljare, svenska medborgare av de 6,5 miljoner som gick till valurnorna uteslöts och fortfarande utesluts från alla politiska samhällsdiskussioner.

Jag anser det både märkligt och odemokratiskt att både Mp med 4,2 procent
(16 mandat) och L med 5 procent (20 mandat) satt med i tidigare regering.

Enligt mitt något naiva sätt att se det politiska spelet på, borde en demokratisk regering naturligtvis och enligt väljarna ha bestått av S med 28%, M med 20% och SD med 18%.

Dagens politiska kohandel med alla småpartier passar bäst i lantbruket. Ett lantbruk som C och Mp vill lägga i träda till andra länders förmån. Märkligt!

Fundera och ha de gött, gött fölk.

Ps.
Glöm ej att sätta kryss på dina valsedlar.
Ds.

M-politiker i region halland saknar kunskap

11 aug 2022

Ursäkta mitt politiska inlägg om lilla Halland här, men det måste bara ut ur garderoben. M-styrda region Halland beter sig som barnungar i en sandlåda medan medborgarna – patienterna får sitta mellan med svåra lidanden.

Tyvärr är lilla Halland med endast 320’000 invånare bara ett av många tråkiga exempel bland de 21 regionerna med sina 5182 regionpolitiker i dagens Sverige (exklusive SKR).

Jag pratade med en granne i Halmstad som fick åka till Varberg och läggas in, för att någon dag senare åka till Kungsbacka för opereration av prostataproblem i Kungsbacka, sedan tillbaka till Varberg igen. Naturligtvis hade grannen först diagnostiserats av läkare i Halmstad.

Idag pratade jag med en annan granne som lider svårt av en nephrologisk sjukdom. Hennes resa var först Halmstad sedan färd till Varberg. Hon flänger nu mellan Halmstad och Varberg utan att få något besked. De nephrologdoktorer som fanns i Halmstad är på vift och därför oanträffbara.

Jag funderar på om jag kan lita på sjukvården idag? I synnerhet som jag har passerat 70-strecket. För nästan samma dag som jag passerade 70 så fick jag meddelande från urologen att jag var flyttad till min vårdcentral. Då hade jag varit under sjukhusets beskydd sedan jag arbetade där.

När jag så läser om skillnaden i vård mellan högutbildade/lågutbildade och rika/fattiga, stiger oron ändå mer.

En del av spelet i denna min uteslutning beror säkert på att politikerna har flyttat den mycket väl fungerande urologin från Länssjukhuset i Halmstad till Länsdelssjukhuset i Varberg och ”nya sjukhuset” i Kungsbacka. Varför är det ingen som vet? Troligen mystiska ekonomiska illfundigheter, ni vet.

Lite bakgrund

För några år sedan skulle all urologi ligga i Halmstad. En specialist i urologi från Linköpings Universitetssjukhus fick jobbet att utveckla urologin vidare. Hans fru som var ögonspecialist följde med. Efter något halvår ångrade sig politikerna. Urologin skulle inte vara någon specialitet i Halmstad. De båda välbehövliga urolog- och ögonspecialisterna slutade.

Under flera år har man haft hjärtkunskap i Halmstad med koronarröntgen. Plötsligt skulle Varberg (politikerna) ha en likadan behandlingsavdelning. Som väl var sade någon stopp. Då hyrde politikerna i Varberg in en mobil koronarangiografi till stor kostnad per dygn i stället, för man ville inte vara sämre än storebror Halmstad. Till slut besinnade sig politikerna. Man skickade då patienterna till Mölndals sjukhus till en än större kostnad.

Nu har urologiutrustning med operationspersonal och robotar flyttats till Varberg. Hur länge är det väl ingen som vet egentligen. Kanske att Halmstad får en stark politiker i det nya region Halland. Då ska det ändras om igen kan tro. Troligen kommer även ortopedin som under lång tid varit Varbergs specialitet, även den flyttas till Kungsbacka. Den som lever får se.

Problemen i Halland med flytt mellan Halmstad, Varberg och nu Kungsbacka är att hänföras till storebrorskomplex! Politikerna i Halland (Vbg) löste storebrorsproblemet.

Man gjorde om Hallands Läns Landsting, till Region Halland.

Kostnaden var astronomisk till vad man fick för pengarna. Man (politikerna) passade då på att döpa om sjukhusens namn till Hallands sjukhus Varberg, Hallands sjukhus Kungsbacka och Hallands sjukhus Halmstad. Laholm är fortfarande degraderad till vårdcentral. Trots att Laholm ligger 28 kilometer från Halmstad men tar hela 29 minuter att köra, jämfört med vägen Kungsbacka Mölndal.

Man ska då veta att Kungsbacka är en ”dyrkommun” och ligger endast 21 kilometer från Mölndal. Det tar 18 minuter att köra sträckan Kungsbacka Mölndal. Mölndals sjukhus ligger under Sahlgrenska Universitetssjukhusets domän. Där kan man få all hjälp som rimligen står i proportion till kostnaden.

Mölndal och Sahlgrenska ligger dessutom ett stenkast från varandra. Varför då göra Kungsbackas VC till sjukhus? Det är som att kasta pengar i sjön. Varför inte då göra Laholms VC till sjukhus med? Troligen beroende på att Laholm är ett agrikulturellt landskap, till skillnad från Kungsbacka, som får anses som ett ”de bättre bemedlades samhälle”.

För att gå tillbaka till min inledning, om man kan lita på sjukvården i Halland idag, så är nog svaret ett obetingat Nej. Den som har följt alla svängningar om och med alla flyttar, håller troligen med mig.

Hallands landstingspolitiker, numera regionpolitiker, är knappast mer seriösa än vrålhungriga vargar. Sanningen är lika främmande för den här outbildade skocken får, som närmsta galax i rymden är till vår jord.

Region Hallands regionfullmäktige består av 71 ledamöter och 58 ersättare uppdelade så här under 2018–2022: Socialdemokraterna 19, Moderaterna 17, Sverigedemokraterna 10, Centerpartiet 8, Kristdemokraterna 6, Liberalerna 5, Vänsterpartiet 4, Miljöpartiet 2.

Region Halland styrs av en högerallians. Därför undrar jag var S-oppositionen finns och var lokalblaskan Hallanspostens ”journalister” finns?

De är dödstysta.

Ps.
Sverige har 21 regioner med 5182 politiker, exklusive SKR! 21 regioner som har mycket sporadiskt samarbete och bristande kommunikation. Oftast motarbetar regionerna varandra på grund av ett osannolikt ekonomiskt revirhävdande.

Om Sverige behöver bli uppdelade i regioner så skulle Sverige behöva max tre regioner. Götaland, Svealand och Norrland.
Ds.

Låt våra äldre leva med hela tänder

10 aug 2022

Det här är ett av mina inlägg inför valet 2014. Det är mer aktuellt idag.

Jag undrar om det blivit någon nämnvärd förändring? Javisst, våra migranter betalar bara 50 kronor för ”akut” tand-och sjukvård.

Det är vanligt att äldre har problem med mun och tänder. Det framgår i en unik enkät från Sveriges Tandläkarförbund till 1 945 pensionärer om hur de ser på sin munhälsa.

Tandläkare, pensionärsorganisationer och forskare varnar för att situationen på kort tid kan försämras om ingenting görs. Vi får fler äldre i befolkningen. Framförall fler äldre fattiga svenska medborgare.

Det är hög tid att regering, regioner (landsting) och kommuner agerar.

I larmrapporter från forskare och munhälsoexperter varnas för konsekvenserna av dagens brister i omsorgen om äldres mun och tänder. Uppsökande tandvård är nödvändig, men kommer in alldeles för sent.

Många äldre skulle behöva ökat stöd flera år tidigare för att undvika att munhälsan kraftigt försämras. Äldre har idag fram till pensioneringen ofta en lika god munhälsa som när de var yngre, men när allmänhälsan försämras kommer de stora bekymren med mun och tänder.

Nationell äldresamordnare vid Socialdepartementet Eva Nilsson Bågenholm har yttrat följande: ”De äldres munhälsa är en tickande bomb”!

Sveriges Tandläkarförbund är oroade över att biståndshandläggarna i landets kommuner inte i tillräckligt hög grad tar upp munhälsa och tandvård vid biståndsbedömning till sköra äldre personer som bor hemma.

Enligt förbundets ordförande Gunilla Klingberg är detta allvarligt, det vill säga att denna grupp människor inte får ta del av sin rätt till såväl munhälsobedömning som uppsökande och nödvändig tandvård.”.

Hans Göranssons ledare i Tandläkartidningen Nummer 12, 16 oktober 2014 säger följande:

Vi kan konstatera att myndigheterna än en gång har missat sambandet mun–kropp.

För en tydlig lagstiftning borde tandvårdens och sjukvårdens patienträttigheter skrivas fast i samma lagstiftning. Detta är Tandläkarförbundets bestämda uppfattning, som vi ständigt upprepar i våra kontakter med myndigheterna.

Jag som representant för PRO, hart tagit upp frågan med socialdemokraterna om inte tandvården ska ligga under högkostnadsskyddet? Svaret var blankt nej. Motiveringen var att det blir för dyrt för samhället.

Min fråga är då vilket som blir billigast i längden?

Är det förebyggande tandvård eller är det att kurera följdsjukdomar beroende på tändernas dåliga status. Naturligtvis är/blir det dyrare att kurera följdsjukdomar.

Bättre med relevant högkostnadsskydd än alternativet palliativ vård av äldre. Eutanasi är inte heller något alternativ. Låt därför våra äldre leva med hela tänder – hela livet.

Vilket eller vilka av de 8 partierna i Sveriges riksdag är så ansvarsfulla att de tänker på sina svenska medborgares tänder år 2022?

Valkompassen

9 aug 2022

Jag gjorde ett val-kompass-test idag och blev aningen förvånad. Jag är född i en arbetarkommun och är därför infödd socialdemokrat.

Min far sade vid tillfälle:

Ge mig fem år av ditt liv, så ska jag skapa en framtid och ekonomisk trygghet för dig. Naturligtvis gick jag några politiska kurser för att tillfredsställa fars önskan, men insåg snart att det inte var något för mig.

Långt senare när jag "på äldre dar" läste pedagogik och retorik ansåg medstudenterna att jag skull bli Folkpartist. Jag gick då ner till Folkpartiets partilokal och bryggde kaffe åt styrelsen.

Det blev tre mandatperioder i kommun, region och kyrka. Far blev förtvivlad, men mojnade när han såg hur jag lyckades påverka - i det lilla.

År 2010 hoppade jag av politiken för jag orkade inte ljuga med, med "alliansen" längre. Redan då började partitopparna i Stockholm prata om att ändra namn till Liberalerna.

Varför kalla sig för liberaler, när samtliga riksdagspartier kallar sig liberaler? Ingen hade svaret.

Idag testade jag min politiska hemvist och förvånades aningen.

Hur jag än letar i mina skrymslen och vrår kan jag inte se att jag har någon politisk hemvist längre, och absolut inte Kd eller SD. Så en får ta det som ett misslyckat experiment.

Ha det gott, men tänk efter innan du sätter kryss på valsedlarna.

Lycka till Sverige

8 aug 2022

Jag har varit en aning ofokuserad när det gäller mina bloggar. Alltså har annat stört fokus. Ilskan över Sveriges samhällsproblem har gjort att jag har twittrat mer än vad Trumpen brukade göra.

Jag blir både ledsen och bekymrad när svenska politiker och några medborgare anser världens miljöproblem vara större än den svenska brottsligheten, vilken är oproportionerlig hög.

Sverige bör inrikta sig på att försvara svenska medborgare och i synnerhet våra flickor och kvinnor. Hur man stillatigande kan se hur flickor och kvinnor hånas, våldtas och mördas dagligen är för mig ofattbart.

Just nu är jag mycket bekymrad över hur svenska "folkvalda" behandlar sina svenska medborgare.

Enligt Dagens Nyheter (2021) lever omkring 873 000 tusen invånare med samordningsnummer i Sverige i nuläget.

Av dessa 873000 är 45 procent individer utan en styrkt identitet. Alltså lever 393000 individer utan att vare sig politikerna eller staten - samhället, vet vilka dessa är.

De själva vet inte det heller då de lever under flera olika identiteter. Någon hade tio olika identiteter (bidrag). Det är otroligt oansvarigt och samtidigt flummigt.

Man ska då ha i minnet att Sverige idag har cirka 10,4 miljoner invånare. Hur stort mörkertalet är vet man inte. Man vet bara att antalet svenska medborgare är ungefär 9,3 miljoner.

Sverige godkänner nya medborgare i parti och minut varje dag. Tyvärr har inte Sverige råd att föda alla "okända individer". Individer vilka hatar svensk kultur och svenska medborgare över allt annat.

Sverige är en jättestor krutdurk idag! En laddad krutdurk som närsomhelst kan explodera i hundratusentals stickor om inte politikerna fattar sin beslutsklubba och klubbar genom vettiga lagar, regler och förordningar.

Lycka till Sverige.

Det här är så viktigt

7 aug 2022

Sju av tio kvinnor som söker vård efter en våldtäkt har hamnat i ett tillstånd av orörlighet under våldtäkten, dvs paralysering, frystillstånd eller som det heter på engelska ”frozen fright”.

Tillståndet är ett ofrivilligt, tillfälligt tillstånd av orörlighet som respons på situationer som skapar intensiv rädsla. Många utsatta drabbas av darrningar, skakningar, oförmåga att få fram ljud och en stumhet.

Kroppen och hjärnan är frånkopplade är det många som beskriver tillståndet som. Många berättar”jag ville skrika men kunde inte, jag ville sparka eller fly men kroppen ville inte”.

Ibland kan passivitet tolkas som ett medgivande. Men frozen fright innebär förstås aldrig ett samtycke. Aldrig i livet.

Därför är det otroligt viktigt att som offrens advokat lyfta dessa frågor och många ggr även åberopa expertis i form av sakkunnigt vittne.

Som advokat ska du göra allt och lite till för att tillvarata din klients intressen. Men det krävs kunskap, mångårig erfarenhet och ett stort engagemang.

Med detta sagt vill jag önska er en superfin kväll.

Elisabeth Massi Fritz.

Har du frågor är du välkommen att kontakta mig eller mina grymma kollegor.

Gratis rådgivning.

Tel vx 08-211560, Jour 070-8670724

Funderingar kring nine-eleven

5 aug 2022

Vid valet 2018 var det 7.5 miljoner röstberättigade som före valet funderade över vilket parti och vilka presumtiva politiker vi/de skulle rösta på.
Endast 6,5 miljoner väljare tog mod till sig och lade röstsedlar i valurnorna. Tyvärr var det bara 26 procent som satte kryss på sina valsedlar (enligt val.se).


Bilden visar hur det gick för pensionärerna 2006-2014.

Alliansen med Fredrik Reinfeldt (M) delade in Sverige i fyra energizoner. Idag vill M i södra Sverige riva upp den indelningen för att göra kostnaden för energi mer rättvis i Sverige. Naturligtvis vägrar M-stockholmarna att ens andas en stavelse av det förslaget.

- Utjämningen skulle bli dyrare för oss då, uttryckte en M-stockholmare!

Innan jag fortsätter vill jag även påpeka Fredrik Reinfeldts "jobbskattebidrag" vilket åter delade in Sverige i olika folkgrupper, nämligen pensionärer och "arbetare". Rena rama apartheiden, likt Sydafrika.

Den första juli 2007 infördes den skattereduktion (bidrag) för hushållsnära tjänster som kallas för RUT- avdraget. RUT är en förkortning av Rengöring, Underhåll och Tvätt, och avdraget ger privatpersoner möjlighet att göra skatteavdrag för vissa sorters hushållsarbete. Den här ynnesten skapar ytterligare utökning av "fattiga och rika".

Rotavdraget infördes officiellt i december 2008 och är ett skatteavdrag (bidrag) på 30 procent av arbetskostnaden till privatpersoner för reparationer och underhåll. "Rot" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Även den här ynnesten skapar ytterligare utökning av "fattiga och rika".

Fredrik Reinfeldt var ganska tyst i försvarsdebatten fram till den 29 januari, 2013, då han inför riksdagsjournalisterna frankt förklarade att försvaret är ett ”särintresse” bland andra. Från att en gång ha varit det försvarsvänliga partiet i svensk politik väljer alltså Moderaterna att gå i öppen konflikt med Försvarsmaktens ledning.

Bakgrunden till hans ilska verkar vara att försvarsdebatten inte längre sker på hans villkor. Det är nog något han kommer att få vänja sig vid. I stort sett ingen som jobbar med försvarspolitik förstår längre vad Moderaterna håller på med. Det är som om förändringar i omvärlden inte berör dem.

Men om Fredrik Reinfeldt fortsätter i samma stil kan försvarspolitiken för första gången faktiskt bli en valfråga. I varje fall indirekt. Att kalla försvaret för särintresse är ju inte direkt ett tecken på kompetens och regeringsduglighet.

Idag ser M (Kristersson) inga som helst ekonomiska gränser för hur mycket försvaret får byggas ut. Ger regeringen ett förslag så höjer M det förslaget. Så kommer det att hålla på fram till valets sista timma.

Öppna era hjärtan var ett sommartal, som hölls den 16 augusti 2014 vid Norrmalmstorg, av den svenske politikern Fredrik Reinfeldt, som då var statsminister. Av dem som röstat på Moderaterna 2010 röstade ungefär 8 procent på Sverigedemokraterna 2014.

Kontentan av mitt funderande är om det är tillrådligt att rösta fram M och en högermajoritet tillsammans med bland andra Kd? För den som tror att Jimmie Åkesson kommer att vara M:s springpojke tror nog ganska fel.

Frågan många ställer sig då är om det kan vara bättre att rösta på en "allians" med S och V?

Troligen skulle det vara det om vi kommer att få en vaken seriös opposition till skillnad från dagens sömngångaraktiga så kallade opposition ("det sovande folket"). För vad jag kan förstå och läsa mig till så håller den förra alliansen med i allt som S står för och som miljöfascisterna Mp lyckas få genom.

Med en vaken och kunnig opposition hade miljöfascisternas idiotiska "förslag" och förfärande lagändringar om öppnande av kärnkraften aldrig gått genom. Det är något att tänka på vid valurnorna. Uteslut miljöfascisterna Mp från inträde i riksdagsbyggnaden!

Idag augusti 2022 har Sverige en enpartiregering med en kvinnlig statsminister. Tyvärr saknar Sverige en seriös och kunnig opposition. Bevare oss för att den oppositionen kommer till makten i Sverige.

Troligen kommer en förfärande allians till makten igen då svenska folket har svårt för att lära sig läxor. För i den svenska skolan har man inga läxor sedan decennier tillbaka.

Jag lämnar er med följande uttryck:

Easy comes easy goes - Anyway the wind blows.

Dagen är idag och stunden är nu

4 aug 2022

Knappt har dagen börjat… och så är klockan redan sex på kvällen…
Efter helgen blev det måndag igen och helt plötsligt är det redan fredag!
… och månaden är redan slut…
… och åren rullar fort…
… och vi blir 40, 50 eller 60 år, våra liv passerar så fort…
… och vi inser att vi förlorat våra föräldrar, kanske även några kära vänner…
plötsligt inser vi att det är för sent att ta igen förlorad tid…

Så, låt oss försöka, trots allt, att njuta av den tid som är kvar!
Låt oss fortsätta leta efter aktiviteter som vi tycker om…
Låt oss sätta lite guldkant på tillvaron…
Låt oss se de små sakerna i livet och inse dess storhet…
…för trots allt kan vi fortsätta njuta de dagar som finns kvar…

Låt oss försöka eliminera ”sen”….
Jag gör det sen….
Jag säger det sen…
Jag ska tänka på det sen….
Vi lämnar allt till senare som om ” sen ” är vårt.

För vad vi inte förstår är att:
Sen blir kaffet kallt…
Sen ändras prioriteringarna…
Sen ändras förutsättningarna…
Sen är det inte lika charmigt..
Sen passerar hälsan…
Sen växer barnen upp…
Sen blir våra föräldrar gamla…
Sen glöms löften bort…
Sen blir dagen natt…
Sen tar livet slut…

Så… Låt oss inte lämna något till senare…
För väntar vi med att vi ses senare, kan vi förlora de bästa stunderna,
de bästa upplevelserna,
våra bästa vänner,
och även familjen…
Dagen är idag… och stunden är nu…

Vi är inte längre i den ålder där vi har råd att skjuta upp det som behöver göras nu.
Kanske vill du dela detta inlägget och påminna nära och kära…
Tack för du tog dig tid och läste och allt gott på din fortsatta resa, den som kallas LIVET!!

Författare: Catarina Hansson

Lider du av tandläkarskräck?

3 aug 2022

Under min uppväxt var det oerhört populärt att borra i nästan friska tänder och fylla dem med amalgam. Idag faller dessa amalgamfyllda tänder oftast sönder och bildar stora gropar. I bästa fall kan en duktig tandläkare limma fast en plasttand ovanpå den havererande tanden.

Jag har två sådana plasttänder ditsatta av en duktig kvinnlig tandläkare.

Vid mitt senaste besök hos min nuvarande tandläkare försvann alternativet plasttand, då tandläkaren tog bort fyllningen och borrade i rötterna utan att rådfråga mig, så nu är alternativen utdragning av tanden à 4000 kronor eller rotfyllning med krona à 12000 kronor det som återstår. I båda fallen finns det ingen prisgaranti. Tillstöter det något så går räknemaskinen igång igen.

Jag hade under lång tid tandläkarskräck! Sådan skräck att jag inte vågade gå till någon tandläkare. Så fick jag tips om en äldre tandläkare. Jag berättade om om min skräck. Han berättade att han skulle berätta precis vad han gjorde. Hjärtfrekvensen dök då ner till en mer normal sådan. När han gick i pension fick jag en något yngre tandläkare. Jag berättade och han förstod.

Tandläkarskräcken började i folkskolans andra klass. Det var lugnt en tid, men så började en dansk tandläkare. Efter första besöket var tandläkarskräcken rotad så att säga. Efter det blev jag tvingad att gå dit. Tandsköterskan höll då fast mig medan den spritdoftande danske tandläkaren borrade.

Ni kan kanske förstå min tandläkarskräck efter sådana behandlingar?

Troligen säger jag upp bekantskapen med min nuvarande tandläkare. För det tar år för att bygga upp ett förtroende, men det tar bara sekunder att rasera det.

Så läser jag följande på region Hallands hemsida:

Lider du av tandläkarskräck?

Ungefär hälften av alla vuxna känner obehag för att gå till tandläkaren. Flera av dem lider av så pass svår tandläkarskräck att de behöver specialistvård. Men vad beror egentligen rädslan på? Vilken hjälp finns att få? Och vad kan du göra själv för att minska din eller ditt barns rädsla för ett tandläkarbesök?

Det och mycket mer, berättar Ante Zakrisson, övertandläkare, och Antje Stenberg, specialistpsykolog, om i det senaste avsnittet av Hallands sjukhus sommarpodd: ”Tandläkarskräck – vad gör jag?”.

Lyssna via www.regionhalland.se/sommarpodden , Podcaster eller Acast.

När jag var inne på region Hallands sida, anmälde jag mig till Folktandvården. Då blir cirkeln sluten så att säga.

En skön dags avslut

2 aug 2022

Dagen började med skön fika med stekt ägg och tiibehör. Sedan bar det av till golfbanan för att kriga med och mot vänner. Mest krig med vänner mot golfbanan och "tingen".

Dagen började vackert med lätta moln och skön temperatur.

Vi hade precis startat på första tee när det började regna. I början lite lätt, men efter några minuter ganska tätt. Vi fick klä på oss regnställ och paraply nästan omedelbart.

Niohålsrundan som tog cirka 90 minuter avslutades i lätt solsken med utsikt mot havet i väst! Ringenäs golfbana har utsikt mot havet från många av banans sträckning.
Alltså väl värd sett besök.

Nu i kväll när dessa rader plitas ner tillsammans med några ett år gamla golfbilder, sker en fantastisk solnedghång över hus och garage i vårt bostadsområde.

Solnegångarna som jag fotograferar från vår balkong är ofta fantastiska. Jag har nu ett hundratal sparade soluppgångar och solnedgångar.

Må så gott.

← Äldre inlägg

Välkommen till mig

Jan Sjöberg

Här händer det

Halmstad

Facebook

Instagram

Svenskt kött

Prenumerera

Skriv in din e-post här nedan för att få nyheter. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan. Skicka bara en kommentar.