Blogg

RSS

Hon blev offer för ett naivt samhälle

1 Dec 2022

Det var en mulen och småkylig höstdag. Det var måndag och klockan var 11, när två polisbilar kom körande genom det lilla samhället med blåljus och tjutande sirener. Polisbilarna körde in på skolgården och tvärnitade vid skolans gemensamma toalett.

Strax kom två ambulanser tjutande med blåljus. De körde båda in på skolgården. Den ena av ambulanserna blev vinkade fram och stannade framför dörren till den gemensamma toaletten. Den andra ambulansen stannade bakom polisbilarna.

Ambulansmännen tog sina väskor och gick in på toaletten för att undersöka vad som hänt.

Efter en stund kom en av ambulansmännen ut och hämtade ambulansens bår. Han såg mycket ledsen ut, på gränsen till att börja gråta.

Barnen gick omkring och grät och höll om varandra. Lärarna med rödgråtna ögon försökte trösta kollegor och skolbarn.

Polisen spärrade av området och samlade lärare och elever i grupper. Några av poliserna började förhöra lärare och barn. Även poliserna såg ledsna och sorgsna ut.

En fjortonårig flicka hade tagit sitt liv genom att hänga sig på toaletten. Troligen hade hon gjort det direkt när hon kom till skolan, men det var först efter några timmar som man saknade henne på allvar.

En av hennes skolkamrater tyckte det var konstigt att en av toalettdörrarna var låst och att två fötter syntes en bit ovanför golvet när kamraten tittade under kanten på båset.

En vaktmästare tillkallades. Han öppnade dörren och såg förskräckt flickan hänga i ett klätterrep från ett rör i taket.

Hon var mycket intresserad av klättring därför klätterrepet. Hon hade troligen planerat självmordet under en längre tid, eftersom hon hängt sig i ett sådant klätterrep.

Ambulansmännen kommer ut och bär flickan på båren mellan sig. Vi ser inte flickan på grund av att ambulansmännen lagt en filt över hela båren och flickan.

Ambulansmännen hade tidigt konstaterat att flickan varit död en längre stund. Därför ansåg de att upplivningsförsök var utsiktslösa. Hon hade troligen inte strypts, utan brutit nacken.

Flicka som hette Lisbeth hade blivit våldtagen av en äldre man med utländskt ursprung.

Mannen skulle ha suttit av ett långt straff men hade rymt och var sedan dess försvunnen. Samhället ville att Lisbeth skulle föda barnet, trots hennes låga ålder.

Lisbeth som ansågs mogen för sin ålder, hade skrivit ett brev där hon berättade om sin situation:

”Jag blev våldtagen av en samhällets psykopat! Samhället ville att jag skulle föda ett ovälkommet barn.

När jag nu har fått psykiska problem på grund av våldtäkten och barnet i mig, så struntar samhället i mig.

Så nu struntar jag i ert samhälle och lämnar denna världen tillsammans med ett ofött barn.

Det som ni tror är det perfekta samhället, är egentligen ett naivt samhälle fyllt med falska löften.

”Så, lycka till med er framtid.”.

Tankar om tid

30 Nov 2022


Bild: Nyheter24

Den 30e oktober, alltså för en månad sedan, ställde vi om klockan till vintertid.

Det kan tyckas som att vi fick lite extra tid att använda.

Om det vore så enkelt att förlänga tiden hade vi nog gärna gjort det, då vi ofta upplever att tiden går alltför fort, att vi har ont om tid.

Klocktiden, chronos kan vi manipulera, men vad tid egentligen är undgår vårt förnuft.

Augustinus som levde på 300-talet lär ha sagt: ”Om du frågar mig vad tid är kan jag säga det, ber du mig förklara vad det är, har jag ingen aning”.

Tiden går, brukar vi säga, och liknar den vid något som rör sig framåt. Eller är det så att tiden kommer oss till mötes, i varje ögonblick?

Vi vet vad vi menar när vi talar om nutid, förfluten tid och framtid. Men finns framtiden, annat än i våra önskningar och drömmar?

Och tid som flytt, var tar den vägen? Frågorna är många. Är det kanske endast nuet, ögonblicket vi kan vara helt säkra på.

För att samhället ska fungera har vi kommit överens om att dela upp tiden. Sekunder, minuter, timmar mäter ut den tid som går, eller kommer.

Idag gör vi det oerhört exakt med atomur. I gångna tider var det timglasets sand som åskådliggjorde hur tiden rann bort.

Att ta vara på tiden, talas det ofta om. Vi får varje dygn 86 400 sekunder att förvalta. Inget går att spara, för att använda senare.

I en bok som skrevs för 2200 år sedan, Predikarens bok, sägs det om tiden så här: ”Allt har sin tid, det finns en tid för allt som sker under himlen: en tid att skaffa, en tid att mista, en tid att spara, en tid att kasta, en tid att gråta, en tid att le”.

Nu till helgen firar vi allhelgona med att tända ljus på kyrkogårdarna för dem som har – gått ur tiden.

Vår tid är Nu.

Adventsmässa

27 Nov 2022

Idag söndag var jag med kören och sjöng in förste advent tillika kyrkoårets första dag. Det är troligen en av de högtiderna som fyller många kyrkor.
Vi var 25 stycken i "vuxenkören" så hade vi barnkören med 12 barn. Så klart att barnen drar publik.

Bland annat sjöng vi:

Bered den väg för Herran

Dotter Sion

Hosianna

Gå Sion .....

Efter kyrkosången blev det att åka kollektivt in till sta'n för att fira en födelsedag.
Det blev först glögg med pepparkakor, sedan gula kanelbullar som avlutades med gräddtårta. Naturligtvis blev det en cognac till kaffet. Nu hemma mätt och glad.

Jag önskar er en god advent med ljus.

Nu kan jag slappna av

25 Nov 2022

Efter flera telefonsamtal idag är bördan något lättare över axlarna. Flytten är konfirmerad, likaså flyttstädningen. Samma företag fick båda uppdragen.

När jag ringde golvläggaren så lovade han fixa så att golvet blir slipat och lackat. Så då blev det plötsligt flyt med parkettgolvet och inflyttning av möblerna.

Målaren kommer och hämtar skåpluckorna i köket och målar dessa samma dag som vi hämtar ut nycklarna till nya lägenheten.

Det börjar bli spännande.

Nu är det nära

23 Nov 2022

Nu är det nära fast så långt borta. Idag beslutade vi vilket företag som skulle få flytta våra möbler. Flyttfirma tar 3300 kronor för fyra timmar. Naturligtvis har man då dragit av för RUT. Vi själva skulle ha behövt minst två dagar, bara för möblerna.

Visseligen tillhandahåller företaget städtjänster, men vi vill även kunna välja efter offerter här. Gärna att städföretaget blir medvetna om hur stort arbetet blir innan de lämnar en offert. Att flytta som äldre, är som att sköta ett litet företag.

I morgon ska jag fortsätta jaga golvläggare och målare.

Lev väl folk's.

Planering av flytt

22 Nov 2022

Jag sitter på kontoret och planerar för kommande flytt. Frun och jag är mindre unga längre så vi väljer att anlita firmor för både flytt och flyttstäd. Ni kan tro att det finns oändligt många sådana firmor - bara i vår stad.

Bild: Flyttips

Jag hittade ett företag som förmedlar mitt flyttbehov till flertalet företag. Sedan skickar dessa företag offerter. Ni kan tro det blev några stycken.

Nu blir det till att försöka hitta de som utför arbetet på bästa sätt. Förmodligen blir dett till att bära möblerna från A till B. Det ska bli spännande att se hur det tänker lösa flytt att de stora möblerna.

Vi hörs.

Kalkonfesten blev lyckad

21 Nov 2022

Gästerna igår åt försiktigt för vi har mer än halva kalkonen kvar. Därför kommer det nya gäster idag som ska försöka äta upp resterna. 4 kilo kalkon är ganska mycket på fyra personer eftersom tre personer anmälde sjukdom. Så nu ska det prepareras för nytt kalas idag måndag. (Glömde fota fågeln.)

Bild: Per Ranung

En bild från vardagsrumsfönstret på kung Bore. Och det snöar fortfarande. Burrr.

Från det ena till det andra. Det droppar in flyttofferter hela tiden några bjuder under varandra och några bjuder under sig själva. Det är strax dax för att börja välja bland buden. Möbler ska flyttas 100 meter och flyttfirmor från hufvudstaden har skickat offerter. Gisses! Femtio mil för att flytta 100 meter.

Ha det gott alla som sliter idag.

Nu är det vinter i sydväst

20 Nov 2022

Vi vaknade upp till solsken in i sängkammaren. När vi kom upp visade det sig att vi hade fått ett litet pudertäcke snö. Termometern visade -3°C. Morgonsockret visade 6.2 mmol/l. Det ser ut att bli en bra dag.

I eftermiddag blir det kalas i huset. Om en stund ska jättekalkonen in i ugnen och tillbehör tillagas. På grund av härjande virus bland vänner får vi som ska kalasa äta mer av den tillagade rätten och efterrätten.

Bilder på det tillagade kommer vad de lider.

Frostig morgon

18 Nov 2022

Idag fredag var det en frostig morgon. Termometern visade +2°C och det låg en lätt dimma över nejden. Dagen fordrar därför inga större utflykter.

Vi åkte kollektivt in till sta'n för att utföra apoteksärenden. Åldern ni vet. Någon i familjn har högt tryck som behöver underhållas och jag har min leukemi som även den behöver underhållas.

Frun åkte på högt blodtryck i somras, utan känd anledning. Nu medicinerar hon och går på frekventa kontroller. Jag har hankat mig fram med Glivec sedan 2014, och är nöjd med det.

Jag önskar er en skön fredagskväll.

Det är en del pyssel nu

18 Nov 2022

Nu blir det flytt till ett enklare boende.

Vi, frun och jag, har bott i en fin trea om cirka 84 kvadratmeter. Lägenheten är ljus och fin med ljusa fina tapeter och nymålade skåpluckor i köket.

Utsikten från balkongen kan variera med sommargrönska

och fantastiska solnegångar.

Vid några tillfällen satt jag ute på balkongen och arbetade. Om några månader får vi i stället titta på en vidunderlig utsikt. Nästan havsutsikt.

Med ålderdomens rätt har vi fått aningen svårt att ta oss upp till nuvarande lägenhet genom en spiraltrappa förbi en dörr och en lång loftgång. I synnerhet när vi har vatit och handlat. För matkassar kan vara rejält tunga.

Om två månader är det bekymret ur världen för då får vi bytt till oss en lägenhet på tredje våningen med hiss. Med det följer att vi kan vistas på balkongen med sol under hela dagen, och slippa äcklig rök.)

Mer berättelser så småningom.

← Äldre inlägg

Välkommen

En upplevelse

Halmstad

Facebook

Instagram

Prenumerera

Skriv in din e-post här nedan för att få nyheter. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan. Skicka bara en kommentar.