Så upptäcks ofta blodcancer

Så upptäcktes min leukemi 2014.

Med senaste numret av Hæma tänker jag tillbaka på hur min egen blodcancer upptäcktes och blev diagnosticerad. Det verkar vara ett "ganska normalt" sätt att upptäcka just blodcancer på. Man söker för en av sig själ förmodad sjukdom och får reda på att man har en annan.

Tidningen på bilden ligger på Hæmas hemsida.

Min urolog frågade hur länge jag skulle hålla på med mediciner mot godartad förstorad prostata. Kanske dags för en TURP? Jag sade att jag skulle tänka på saken.
Jag rådgjorde med frun, det var januari 2014. Vi kom överens om att januari var en lämplig tid för operation.

Jag blev inskriven med provtagning en måndag och operationen satt till den 29 januari. På tisdagen den adertonde, min födelsedag, ringde läkaren som skrivit in mig och berättade att jag hade "skyhöga vita blodkroppar" och att operationen skulle skjutas på framtiden.

En person från sjukhusets hematolog skulle ringa mig samma dag eller dagen efter.

En timme efter att vi hade lagt på, och jag hade spelat färdigt min golfmatch, ringde en kvinnlig röst och presenterade sig som överläkare på hematologen. Hon frågade om jag kunde vara på mottagningen klockan 13 i morgon. Javisst kunde jag det.

Vad hade jag för alternativ?

Jag möttes av två kvinnor i vita rockar. Den ena kvinnan, den äldre av de två, berättade att hon var överläkare. Hon frågade om den andra yngre kvinnan som var AT-läkare fick vara med vid vårt samtal. Visst fick hon det. Hon var ju där för att lära sig. Efter mycket "katt kring het gröt" fick jag veta det man befarade att jag hade drabbats av KML.

Det blev nya blodprover och benmärgsprov.

Jag bloggade om min sjukdoms olika faser och biverkningar i form av en dagbok under "Dagar med KML" fram till för något år sedan. Bloggandet var mest för egen del, men även för de som nyligen blivit sjuka.

Jag lade mina nya anteckningar på Facebook.

Kanske det kan bli en liten bok om åren med Kronisk Myeloisk Leukemi, KML.

Hösten 2020 var det tänkt att jag skulle sluta med behandlingen av medicinen Glivec, då mina värden av Philadelphiacromosomen var försvinnande låga, men så kom covid.

Vi valde därför att fortsätta med behandlingen på grund av att vi inte visste vad covid kunde hitta på med oss KML:are.

Läkaren behandlar patienten, naturen läker honom.

Kampen mot leukemi på Facebook

Stödgrupp KML på Facebook

Välkommen

En sagolik golfupplevelse

En trevlig golfklubb

En annan golfklubb

Några av mina bilder

Skapa hemsidan med N.NU.

Skriv din e-postadress här

blogglista.se