funderingar och tankar

Äldres munhälsa är en tickande bomb!

Bilden visar professor Björn Klinge som fejkade dåliga tänder och skrämde slag på en TV-hallåa. Hon backade rakt in i ett skåp när hon såg mina tänder. Efteråt förnekade hon sin reaktion, säger Klinge. Dåliga tänder ett socialt stigma.


Bild: Björn Klinge

Det är vanligt att äldre har problem med mun och tänder. Det framgår i en unik enkät från Sveriges Tandläkarförbund till 1 945 pensionärer om hur de ser på sin munhälsa.

Nu varnar flera tandläkare, pensionärsorganisationerna och forskare för att situationen på kort tid kan försämras om ingenting görs. Vi får alltfler äldre i befolkningen. Det är hög tid att regering, landsting och kommuner agerar.

I larmrapporter efter larmrapporter från forskare och munhälsoexperter varnas för konsekvenserna av dagens brister i omsorgen om äldres mun och tänder. Uppsökande och nödvändig tandvård kommer t ex in alldeles för sent.

Många äldre skulle behöva ökat stöd flera år tidigare för att undvika att munhälsan kraftigt försämras. Äldre har idag fram till pensioneringen ofta en lika god munhälsa som när de var yngre, men när inkomsterna minskar, minskar allmänhälsan. Då kommer de stora bekymren med mun och tänder.

Utan förebyggande insatser kan antalet äldre med munhälsoproblem snabbt bli det dubbla. Med ökade samhällskostnader som följd.

Min fundering och som jag hart tagit upp med tidigare alliansen och numera socialdemokraterna är om när tandvården läggs under högkostnadsskyddet? Svaret är att det saknas pengar. Det blir för dyrt för samhället.

Enligt modern forskning visar det sig att tandvården för både yngre och äldre är en tickande bomb. Sverige kommer att drabbas av en tzunamivåg av dåliga tänder likt Finland under 50- och 60-talen.

Enligt modern forskning är bristande tandvård en grogrund för många andra sjukdomar. Bland andra stroke och hjärtinfarkt, beroende på inflammatoriska sjukdomar i tänder och tandkött. Kanske även Alzheimer?

Så min fråga är, vilket som blir billigast i längden?

Är det förebyggande tandvård eller är det att kurera följdsjukdomar beroende på tändernas status. Naturligtvis är/blir det dyrare att kurera följdsjukdomar.

Jag påstår helt fräckt, dock utan kunskap därom, att tänderna är en del av kroppen tills de ruttnar och trillar ut.

Ps. Kostnaden för dagens tandvård är 29,5 miljarder. Vi patienter betalar 16.5 miljarder eller 57 procent. Dålig tandvård orsakar sjukvården stora kostnader på grund av följdsjukdomar. Ett högkostnadsskydd vid tandvård skulle spara staten många miljarder och sjukvården stora resurser. Ds.

Valnyhet!
Idag cirka 3 veckor före valet, är det bara Sverigedemokraterna SD som har högkostnadsskydd i sitt valprogram. Vad säger alla SD:s belackare om det?

Några intressanat länkar om tänder:

Ta ansvar för munhälsan – och livskvalitén för svenska folket

Samband mellan parodontit och cancer

Om professor Björn Klingen på Google

23 Aug 2022

Välkommen till mig

Jan Sjöberg

Hemmabanan

Halmstad

Facebook

Instagram

Västkustliv

Prenumerera

Skriv in din e-post här nedan för att få nyheter. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan. Skicka bara en kommentar.