Historik

Fyrtio års boende

4 okt 2016

Idag var vi och lämnade mina föräldrars husnycklar till husvärden. Fasiken var nya fönster förändrade detta hus. Interiören har gjorts om ganska mycket. Speciellt i köket. Mina föräldrar bodde fyrtio år i huset.
Bild: Jan Sjöberg

Är detta Oskarströms blivande Nissastrand?

4 okt 2016

Bild: HP

En industrisaga i fullt förfall

4 okt 2016

Bild: HP

Här bodde jag 1950

4 okt 2016

Bild: Jan Sjöberg 2014

Vad händer med mitt gamla Oskarström?

4 okt 2016

Vid mitt senaste besök i Oskarström ser jag ett "centrum" i förändring. Konsum byggs om och gamla banken kläds in i en sarkofag.
De fallna träden i nissan nedanför branstationen ligger fortfarande som de har gjort i flera år. Jag undrar när vår kommunledning ska peka med hela handen. Det ser ju förskräckligt ut.
 
Bilder: Jan Sjöberg
 

Köpmansgatan 2014

4 okt 2016

Jag spankulerade kring i det gamla Oskarström och fick en mindre nostalgitripp när jag såg dessa båda husen.
Det närmaste huset med det stora fönstret innehöll slakteri, där det luktade gott av olika kryddade delikatesser. Prinskorv och leverpastej minns jag fortfarande!
Längre ned på gatan ser man Mannes bageri, där det kom himmelska dofter från på morgon och förmiddag. Det runda stenugnsbakade brödet med "dödbakad" botten var sagolikt. Det brödet med slaktarens leverpastej och mors ättiksgurka - mums.

Köpmansgatan 2014

4 okt 2016

Så här ser en del av Köpmansgatan i Oskarström ut idag 2014. I förgrunden NP Johansson affär. I andra ändan av huset tror jag att det fanns en grönsaksaffär.
Ni får rätta mig om jag her fel. I nästa hus fanns det en radio- och teveaffär. Jag minns inte vad föreståndaren heter.

Oskarströms stolthet - Köpmanholmen

4 okt 2016

Så här stolt var Sulphite Mills AB en gång i tiden. Jag jobbade på denna fabrik både under storhetstiden som pappersbruk. Senare under byggande av spånskivefabrik. Då som grovplåtslagare och svetsare.

Så här ser Sulfiten ut idag! (Foto: Jan Sjöberg)

Laxfiske och laxfiskets möjligheter

4 okt 2016

Tänk att Nissan har varit en fantastiskt laxälv. Engelsmän kom i drivor för att fiska lax. Lokalbefolkningen kunde tydligen fånga lax med håv i Oskarströms övre fors.
Laxfiske med håv. Bilden härunder är tagen från Vita bron vid 1900-talets början.
(Hattfabriken i bakgrunden.)
Om man tittar på nästa bild och i bildens i nederkant ser man att företaget byggt en laxtrappa. Troligen kunde laxen då vandra en bre bit upp i Nissan. Denna laxtrappa togs senare bort. (Sulfitfabrikens kraftstationen byggdes 1906-07.)

Ord och andra visor

4 okt 2016

Tidigare sjöng man om himmel och helvete här. Det var Frälsningsarmen som sjöng och berättade om bättre tider. Nu är det andra ord som berättas här, när man köper, säljer och auktionerar varor och tjänster. Tiderna förändras.

Möbelaffären som blev restaurang

4 okt 2016

Jag var på utflykt och tittade på gamla i Oskarström. Det finns många hus idag som har förändrats. Några har blivit ruckel medan andra har fortsatt vara fina hus.
Här är huset som inrymde möbelaffären och kafféet där mina föräldrar köpte möbler på 50-talet. Jag har för mig att handlaren hade ett litet kaffé längst till vänster i huset.
Nu "bor bykokerskan" i lokalerna - tror jag.

Vår stolthet som fungerade i vått och torrt

4 okt 2016

Jag hittade denna bild på nätet. Tänk att jag inte kan minnas att dessa tåg stannade för lite snö eller annat. Jag åkte med denna sortens rälsbuss unde flera år mellan Oskarström och Halmstad, utan att det skedde något krångel eller mankemang. Det kunde vara så kallt så att bokstäverna frös när man pratade. Det var så mycket snö så jag fick åka skidor till sulfitens hållplats. Men tåget gick ändå. Varför har kvaliten blivit så mycket förändrad? Jag har en hel del att fundera över.
(Stinsen Lars Karlsson den 21 april 1977.)
Bilden från Bygdeband

Rostfria började rosta

4 okt 2016

Jag kör förbi Oskarströms rostfria någon gång i veckan och ser ännu ett företag i döende. Oskarströms rostfria var en gång ett av Oskarströms stolta företag.
Så här såg Oskarströms rostfria ut när det begav sig.
Så här ser Oskarströms rostfria ute idag 2014. Var har Oskarström i tidigare Oskarströms Rostfira blivit av?
Till Salu-skyltarna står som spön i backen i min stolta "arbetarkommun" Oskarström!

Klubb 100

4 okt 2016

Klubb 100 var ett tillhåll för oss som var ute och dansade under 50- 0ch 60-talen. Man samlades på hotellet och "värmde upp" på hotellet som hade husnummer 100. Därför klubb 100!
Sedan beställdes Börjessons taxi för färd till olika etablissemang runt om i Halland och Småland. Det var inte så dyrt att åka taxi på den tiden, dessutom var vi ganska många i bilen/bilarna.
Hotellet på Gamla Nissastigen. Brevkort avsänt 27 sept. 1905. Frimärke 5 öre Oscar II gulaktigt grönt. Adressat: Johan Persson, Ry, Skallinge. 
Hälsning från Albertina i Oskarström.
 
Bild från Bygdeband.se

Laxtrappan vid sulfiten

4 okt 2016

En suddig bild från laxtrappan som bolaget ålades att anlägga vid kraftstationens byggande. (Bild från boken Lilla Nissastigen).
Så här ser laxtrappan ut 2014-06-08. Laxtrappan är ganska igenväxt, men med ett bra vattenflöde ner till fallet. Så om vattennivån i fallet är bra, finns det god möjlighet för laxen att vandra vidare längre upp i Nissan.
Bild av Jan Sjöberg

← Äldre inlägg